Başa
Makalelerimiz
Erken Olgulaş(tırıl)mış Çocuklar Üzerine…
Modern hayat şartları ile beraber herkesin diline pelesenk olan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor olgunlaşmak, olgun bir birey olmak.
Devamını Oku
Çocuklara Ölümü Anlatmak
Ölüm, okul öncesi dönem olarak ifade edilen 3-6 yaş arası dönemde çocukların sıklıkla merak ettiği, hakkında sorular sormaya başladığı bir konudur.
Devamını Oku
Dokunmanın Şifası…
Hiç düşündünüz mü? Dizimizi sehpaya çarptığımızda, serçe parmağımız masanın ayağına çarptığında ilk tepkimiz genelde neden şu olur: Durup acıyan yerimizi ellerimizle sıkı sıkı kavramak, hafifçe ovalamak...
Devamını Oku
Çocuklukta Öfke Yönetimi Becerisini Desteklemenin Yolları
Öfke duygusu, diğer tüm duygular gibi insanın doğası gereği sahip olduğu doğal ve sağlıklı bir duygudur.
Devamını Oku
Deprem ve Çocuklar
Zor zamanlardan geçtiğimiz şu günlerde çocuklarımızı korumamız gerekiyor. Bizim paniğimize çocuklar birebir şahit oluyorlar. Evde olmaları, milli yas ilan edilmiş olması, haberler ve daha birçoğu onlar için oldukça kafa karıştırıcı bir halde.
Devamını Oku
ADE’ye Gelirken...
Çocuğu ile ilgili bir konuda destek almak isteyen ebeveynlerin, randevu oluşturduktan sonra aklına gelen ilk sorulardan biri; ona ne söylemeliyim? İster çocuk olsun ister yetişkin, bir danışanla kurulan ilişki terapiden sağlanacak faydanın birincil koşuludur.
Devamını Oku
PASS Teorisi - Türkçe PREP
Okuma, anlama ve anlamlandırma süreçlerinde problem yaşayan, ilkokul çağına gelmiş ancak yaşına uygun beklenen okuma performansını göstermeyen çocuklar için geliştirilmiş bir programıdır.
Devamını Oku
Attentioner / Dikkatimi Topluyorum
Dikkat eksikliğine çözüm arayan danışanlara yönelik geliştirilmiş Attentioner ( Dikkatimi Topluyorum) programı dikkat ve odaklanmasına yardımcı olma amacıyla kullanılan, çocuklar için nöropsikolojik tabanlı bir yaklaşımdır.
Devamını Oku
Nasıl Alıştırırsan Alışırsan Öyle Gider
Doğar doğmaz kendi yatağına alıştır, çok kucaklama. Acıkınca emzir, her ağladığında alma. Bardaktan içir, biberon verme. Kararlı ol, her istediğini yapma. Alışır! Çocuğu nasıl alıştırırsan öyle gider!
Devamını Oku
YALNIZLIK VE TEK BAŞINALIK
Yalnızlık, herkes için aynı anlamı taşımayan, kişinin deneyimine özel bir kavramdır. Bu sebeple herkesin yalnızlığı biriciktir ve özneldir. Yalnızlık kavramı birçok duruma karşılık gelebilir; sosyal hayattan dışlanmış, çevresindeki kalabalığa rağmen kendini anlaşılmamış hisseden bireyler, somut olarak tek başına hayat sürdüren kimseler gibi.
Devamını Oku
UZAKTAN EĞİTİMDE KONSANTRASYON
Uzaktan eğitim sisteminin hayatımıza girmiş olduğu bu günlerde pek çok öğrenci ve veli süreçle alakalı birtakım zorluklarla karşılaşmaktadır. Bu zorluklardan en çok karşımıza çıkan bir tanesi de konsatrasyon güçlüğü. Peki bu süreçte çocuğun konsantrasyonunu arttırmak için neler yapılabilir? Anne baba olarak sizlere düşen sorumluluk nedir?
Devamını Oku
ÇOCUKLAR İÇİN ÖLÜM KAVRAMI
İki yaşından küçük bebekler henüz ölümü anlayamazlar genellikle üç yaşından itibaren çeşitli şekillerde doğum, ölüm gibi kavramları sorgulamaya başlarlar ama hala ölümün kalıcı bir durum olduğunu anlamış değillerdir.
Devamını Oku
ÖLÜMSÜZ ÖLÜM
Bazı harfler yan yana geldiğinde bile üzerimizde soğuk duş etkisi yaratabilir. Harfler canlanıp zile basıp gelecekmiş, ansızın geçip karşı koltuğa oturuverecekmiş gibi hissettirir. Başımıza gelse ne yapacağımızı düşünmek bile istemediğimiz, ölüm.
Devamını Oku
EBEVEYNLERE TEMEL ÖNERİLER, UYGULAMALAR
Başlangıçta ebeveyn olarak hedef koymak, devam eden uzun yolculuğumuzda haritamızdır. Çocuklarınıza ne vermeyi ve ne vermemeyi umut ediyorsunuz? Soruya verilen yanıtlar, davranışlarımızı düzenlemede yardımcı olur. Çocuklar modelleme yaparak öğrenme eğilimindedirler. Şüphesiz birçok ebeveynde geçmiş aile deneyimlerinden alınan bazı davranış miraslarını taşımaktalar. Hiç kendinizi, ebeveynlerinizin size söylediklerini çocuklarınıza söylerken yakaladınız mı? Bu konuda tepkilerinize farkındalık geliştirmek için anne-babanızdan neler aldınız ve almadınız sorularına yanıtlar bulabilirsiniz. Bu yanıtların çocukken sizleri nasıl etkilediğini düşünürseniz, çocuklarınızın da aynı şekilde nasıl etkileneceği konusunda bilinçli yaklaşmış olursunuz.
Devamını Oku
ÇOCUKLARLA EL ELE EBEVEYNLİK
Çocukların gelişmek için ihtiyaç duydukları sağlıklı ve güçlü ebeveyn-çocuk bağı için ebeveynlerden en az birinin tutarlı ve sevgi dolu bağlantısı gerekir. Bu ilişki çocukların sağlığı ve optimal gelişimi için anahtardır. Modern yaşamın stresi, hızı ve teknolojinin hayatımızın büyük kısmını kapsamasından dolayı ailelerin çocuklarına destek, ilgi süreleri azalıyor ve bu durum ebeveyn-çocuk bağını aşındırıyor.
Devamını Oku
ÖDÜL ve CEZA
Bir gün çocuklarının okula gitmek istememesi sebebiyle bir anne baba benden yardım istedi. Çocuk kaygılı davrandıkça, ağladıkça anne ve baba daha çok kaygılanıyor ve telaşlanıyorlardı. Çocuk okula gelmek istemediği için aile tabletini elinden almıştı. Bir süre sonra da oyuncak alıp böyle ikna etmeyi denediklerini belirttiler. Yanıma gelirken yolda çözüm yolları düşünüp birkaç yol bulmuşlardı bile. Tabletle birlikte çocuğun televizyonda izlediği bütün çizgi film kanallarını silecekleriyle tehdit mi etmelilerdi? Ya da aldıkları küçük oyuncağın biraz daha pahalısını alıp bir de her okula gittiği gün için çocuklarına bir sticker mı vermelilerdi?
Devamını Oku
ÇOCUKLARIN DİLLERİ AĞIZLARINDA DEĞİL, BEDENLERİ İLE GİRDİKLERİ OYUNLARDA SAKLIDIR
Sevgili ebeveynler, sözlerime size bir soru yönelterek başlamak istiyorum.
- Çocuğunuzla evde oyun oynuyor musunuz?
Devamını Oku
ÇOCUKLAR ve STRES FAKTÖRLERİ
Çocuklar gün içinde sandığımızdan çok daha fazla stres faktörüyle karşılaşabiliyor. Beyinleri ve sinir sistemleri gelişmeye devam ettiği için stresin olumsuz etkilerine açık halde.
Devamını Oku
KAYGI BEBEĞİ
Kaygı bebeğinin amacı çocuğunuzun zorlandığı düşünceleri, yönetemediği endişeleri varsa baş etme planı oluşturmasına yardımcı olmaktır. Çocuklar için endişe gibi soyut duyguları anlamlandırmak zor gelebilir.
Devamını Oku
KİŞİSEL HAVA DURUMU
Kişisel hava durumu, çocuğunuzun duygularını anlamasına hava durumları aracılığıyla yardımcı olur. Somutlaştırmasını sağlar. İsterseniz önce hangi duygusunu hangi hava durumuna benzetiyor konuşabilir sonra alıştırmayı dinletebilirsiniz.
Devamını Oku
UYKU KORUYUCUSU
Uyku koruyucusunu yardıma çağırdığınızda onun neler yapabileceğini çocuğunuz ile beraber düşünün ve hayalinizde canlandırmaya çalışın, ne gibi özellikleri var bu koruyucunun?
Devamını Oku
DUYUSAL OYUNLAR ve AKTİVİTELER
Duyu, insanların ve hayvanların dış uyaranları algılama yeteneğidir. Duyular sinir sisteminin besinidir; beynin gelişmesi ve sonrasında işlev görebilmesi için sürekli bir duyusal girdi çeşitliliğine ihtiyacı vardır.
Devamını Oku
Oyun Her İyi Şeyin Başlangıcı
Yetişkinlerin çocuğu tanıması için en sağlıklı ve doğal yol oyundur. Oyun okul öncesi dönemde önemli bir yer tutar. Çocukların dünyaya, olaylara, insanlara bakış açıları ve kim oldukları oyunla ortaya çıkar.
Devamını Oku
Wechsler Çocuklar İçin Zekâ Ölçeği – IV (WISC – IV)
Gerçek bir ihtiyaç halinde uzmanlara oldukça önemli bilgiler sağlayan zeka testleri çocuğun durumunun değerlendirilmesi ve tedavi planının yapılması iççin önemli bir yere sahiptir.
Devamını Oku
NEDEN PORTAGE ERKEN EĞİTİM PROGRAMI?
0-6 yaş çocuk gelişiminin en kritik dönemidir. Bu dönemde çocukların nörofizyolojik gelişimleri hızlı, algıları güçlü ve öğrenme becerileri yüksektir. Çocuğun beden, psikolojik ve sosyal sağlığının normal olması.
Devamını Oku
DUYGUSAL YEME NEDİR?
Duygusal yeme, fizyolojik olarak tok olsak da hissedilen açlığa bağlı ve çoğu zaman özellikle belli bir yiyeceğe duyulan karşı koyması güç istekle gerçekleşen yeme biçimidir.
Devamını Oku
MERHABA SEVGİLİ SERVİS ŞOFÖRLERİ!
Bu yazıyı trafikteki herhangi bir sürücüden biri olarak, çocuğunu servise veren bir anne olarak ve trafik psikolojisine yönelik çalışan bir psikolog olarak yazıyorum sizlere.
Devamını Oku
ÇOCUKLARDA GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN ALANLAR 3 - ZEKA
Çocuklarda geliştirilmesi gereken üç temel alandan biri yaratıcılık, ikincisi sosyal kapasite, üçüncüsü ise zekadır. Zeka genetik faktörlerden ve sosyal çevreden etkilenmektedir. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma zekanın bebeklikten itibaren uygun uyaranlarla desteklenerek 20 zeka puanına kadar arttırılabileceğini göstermiştir.
Devamını Oku
ZEKA OYUNLARI
Zekayı kavram ilke algı ve yönergeleri kullanarak soyut ya da somut nesneler arası ilişki yada ilişkileri kavrayabilme ,analiz yapabilme, akıl yürütme ve bu becerileri belli bir amaca ulaşmak için kulanma olarak tanımlayabiliriz.
Devamını Oku
MENTAL ARİTMETİK
5-13 yaş çocukları için hazırlanmış zihinsel aritmetiğe dayalı bir beyin eğitim programıdır. Abaküs temelli bir zihin geliştirme eğitim programıdır. Çocukların matematik becerisine ve kavrama yeteneğine etkisi üzerinde yapılan bir araştırma da şu bulgular elde edilmiştir.
Devamını Oku
DRAMA NEDİR?
Türk eğitim sisteminde son zamanlarda sıkça rastlanan kavramlardan birisi dramadır. Drama kavramının tarihi 1800’lü yıllara dayanmaktadır. Drama sözcüğünün Türkçede tam bir karşılığı olmasa da Yunanca ‘dran’ kelimesinden türetilmiştir.
Devamını Oku
BELLEĞİNİZ YETERİNCE GÜÇLÜ MÜ?
Yeni tanıştığınız birinin ismini hatırlamakta ya da izlediğiniz bir filmin adını hatırlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Hatta bazen arabanızı nereye koyduğunuzu mu unutuyorsunuz? Belleğinizin zayıf olduğunu düşündüren bu gibi yaşantılardan geçiyorsanız bilin ki yalnız değilsiniz.
Devamını Oku
ÇOCUKLARDA GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN ALANLAR-1- YARATICILIK
Çocuklarda geliştirilmesi gereken üç temel alan vardır. Bunlardan ilki yaratıcılık!
Devamını Oku
ÇOCUKLARDA GELİŞTİRİLMESİ GEREKEN ALANLAR-2- SOSYAL KAPASİTE
Çocuklarda geliştirilmesi gereken alanlardan ilki yaratıcılık, ikincisi ise sosyal kapasitedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar insanların hayattaki başarılarının altında zekadan çok duygusal ve sosyal becerilerinin yattığının göstermektedir. Duygusal ve sosyal becerileri gelişmiş olan insanların hayatta daha mutlu, üretken dolayısıyla da daha başarılı oldukları görülmüştür. Duygularını kontrol edemeyen insanların ise mevcut yeteneklerini ketleyen bir içsel çatışma içinde oldukları düşünülmüştür.
Devamını Oku
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ
Pek çok aile çocuklarının gelişimi konusunda bir şeylerin yolunda gitmediğini çok erken fark eder. Ancak bir kısım aileler belirtileri doğru yorumlayamaz; örneğin ‘büyüyünce geçer’ der ve bu bakış açısı sorunların katlanarak büyümesine sebep olabilir. Bir kısım aileler nereden yardım alacağını bilemez çünkü özgül öğrenme güçlüğü ile ilgili bilgi sahibi olan kişilere ulaşamazlar. Bir kısım aileler de yardım arayışına girer ve yardıma ulaşırlar bunlar da mutlu sonla biten hikayeler olur.
Devamını Oku
ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ
Özgül öğrenme güçlüğü normal ya da normalin üzerinde bir zekaya sahip olmakla birlikte okul başarısı gösteremeyen bireylerde görülen bir bozukluktur. Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda okumayı öğrenme de güçlük olarak kendini göstermektedir. Bunun yanı sıra dinleme, konuşma, okuma-yazma, akıl yürütme ile matematik becerilerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle ve kendini idare etme, sosyal algılama ve etkileşim sorunları ile de karşımıza çıkmaktadır.
Devamını Oku
DOĞA İLE EMPATİ KURALIM
Rahatlamaya çalıştığımız anlarda hepimiz hayal etmez miyiz bir ağacın altını, yeşili, mis gibi havayı,kuş seslerini… Şehrin karmaşasından, gürültüsünden, stresinden kaçmak için sığınmaz mıyız parklara? Pazarları çocuklarımızı alıp gitmez miyiz bir ağaç altına? En güzel anılarımız, hayallerimiz oralarda değil midir?
Devamını Oku
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ÖZGÜL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ
Pek çok aile çocuklarının gelişimi konusunda bir şeylerin yolunda gitmediğini çok erken fark eder. Ancak bir kısım aileler belirtileri doğru yorumlayamaz; örneğin...
Devamını Oku
ZİHİNSEL ÖĞRENME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER
Zihinsel Yetersizlik: 18 yaşından önce ortaya çıkan zihinsel işlevler ile kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde anlamlı sınırlılıklar görülen yetersizlik durumudur. Hafif Düzeyde Zihin
Devamını Oku
DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu: Çocukta 7 yaşından önce başlayan, en az iki ortamda (ev, okul) 6 ay süreyle yaşına ve gelişim seviyesine uygun olmayan dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik, hiperaktivite ve.
Devamını Oku
DUYGUSAL, DAVRANIŞSAL VE SOSYAL UYUM GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER
Duygusal Uyum Güçlüğü: Sağlık durumu, zihinsel ve duyusal faktörlerle açıklanamayan; bireyin kendisi ve çevresiyle dengeli, doyurucu ilişki kurma ve sürdürmede güçlük
Devamını Oku
ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN BİREYLER
Özel Öğrenme Güçlüğü: Dili yazılı ya da sözlü anlamak ve kullanabilmek için gerekli olan bilgi alma süreçlerinin birinde veya birkaçında ortaya çıkan ve dinleme, konuşma, okuma, yazma, heceleme, dikkat yoğunlaştırma ya da
Devamını Oku
ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
Üstün veya Özel Yetenek: Zekâ, yaratıcılık, sanat, spor, liderlik kapasitesi veya akademik alanlarda akranlarına göre üst seviyede performans gösterme durumudur. Üstün zekalı ve üstün yeteneklilerin öğrenme yetenekleri, okullardaki genel eğitimin
Devamını Oku
YAYGIN GELİŞİMSEL BOZUKLUK
Yaygın gelişimsel bozukluk (YGB) VE Otistik spektrum bozukluğu (OSP) terimleri birbirinin yerine kullanılmaktadır. DSM IV otistik spektrum bozukluğunu beş alt gruba ayırmaktadır: • Asperger sendromu
Devamını Oku